Osnovni klubovi

Svi učenici Gimnazije SSST dužni su se učlaniti u jedan osnovni klub svake školske godine. Osnovni klubovi se održavaju jednom sedmično u okviru redovnog rasporeda časova. Aktivnosti osnovnih klubova mogu uključivati učeničke izlete, posebne projekte i događaje.

  • Klub za nauku
  • Političko-filozofsko-umjetnički klub
  • Klub za informatiku i dizajn
  • Umjetnički klub
  • Psihološki klub
  • Klub scenskih umjetnosti

Klub za informatiku I dizajn

Članovi Kluba sagledavaju sve načine na koje se informatika povezuje i međusobno djeluje sa drugim disciplinama poput umjetnosti, nauke, društvenih nauka i ostalih polja.

Rad u Klubu je prije svega praktičan, i članovi koriste stečene vještine u dizajniranju Školskog časopisa, koji je primarno sredstvo putem kojeg učenici iznose svoja mišljenja, prijedloge i stavove, te promovišu svoja dostignuća. Školski časopis okuplja učenike koji su članovi drugih klubova, omogućavajući tako članovima Kluba za informatiku i dizajn da sarađuju sa svojim kolegama iz drugih klubova.

Nadamo se da ćete radom u Klubu za informatiku i dizajn steći dragocjeno praktično iskustvo u korištenju informatičkih programa, pobuditi kreativnost i razviti vještine za rješavanje problema. Sve ovo doprinosi većoj spremnosti kandidata za visoko obrazovanje i poslovne karijere u budućnosti.

Psihološki klub

Proučavanje psihologije nam pomaže u shvatanju našeg svakodnevnog života i bavi se stvarnim problemima i dilemama koje ćemo nerijetko iskusiti. U Psihološkom klubu bavimo se pitanjima koja utiču na nas: kako pristupiti učenju, kako komunicirati sa drugima, koje tehnike uvjeravanje su dostupne, kako prepoznati i kontrolisati emocije. U suštini, ovo je Klub koji propituje ono što nas čini onakvima kakvi smo, a potom traga za razvijanjem alata za samo-poboljšanje.

Psihološki klub svojim članovima pruža priliku za praktičnom primjenom psiholoških teorija i ideja. Nudi mjesto za interaktivne grupne diskusije i rad, razvijajući kod učenika nove životne vještine i korisne tehnike za rješavanje čestih prepreka.

Članovi Kluba koordiniraju i domaćini su različitih događaja u organizaciji Psihološkog kluba: pozivaju zanimljive goste predavače, simuliraju znamenite psihološke eksperimente, organizuju dobrotvorne manifestacije i učestvuju u posebnim izletima.

Političko-filozofsko-umjetnički klub

Ovo je klub za govornike i mislioce, i sve one koji žele poboljšati oratorske i analitičke vještine. Članovi Kluba će biti u prilici učestvovati na uzbudljivim i interaktivnim sesijama na kojima se razmatraju važni pokreti u historiji umjetnosti, književnosti, politici i filozofiji. Težimo ka prepoznavanju i tumačenju trendova, simbola i narativa, ispitujući izvore savremene misli i vjerovanja. Iako naročito koristan budućim studentima društvenih nauka, PPA (engl. Politics, Philosophy and Art) klub svakom pruža pregršt prilika da razviju izuzetno cijenjene sposobnosti debatiranja i prezentovanja.

Članovi Kluba bit će motivisani da propituju i razviju vlastitu estetiku i uobliče svoju kritičku misao. Klub ima za cilj da bude izvor ideja i inspiracije – očekujte da ćete se upoznati sa mnogo umjetničkih djela i čitati izvan opsega školskog silabusa.

Umjetnički klub

Pozivaju se svi kreativci! Da li se maštovitije izražavate slikama nego riječima? Onda je Umjetnički klub pravo mjesto za vas. Bez obzira da li ste Rembrandt u povoju ili vam je vrhunac umjetničkog izražaja nacrtati ‘čiča glišu’, sve dok imate strast za stvaranjem pridružite nam se sve i osjetite užitak svoje kreacije na platnu. Eksperimentišemo sa različitim tehnikama crtanja i slikanja: tačke, linije, boje, 3D i još mnogo drugih. Članovi posjećuju galerije i izložbe sa profesorom, te kreiraju vlastitu godišnju izložbu, čiji je domaćin Gimnazija SSST, a koja uključuje prodaju umjetničkih i zanatskih radova (nakit i druge kućne radinosti).

Proširite vidike, naučite o umjetnosti, izrazite svoje emocije nesputanim slikarskim tehnikama – ljubitelji figurativne i abstraktne umjetnosti, dobrodošli! Budite spremni da s blokom za crtanje učite na papir smještati predmete iz svakodnevnog života. Naučit ćemo stvarati raznolike kompozicije, crtati portrete i figure, mrtvu prirodu i pejzaže. Izučavat ćemo percepciju i perspektivu, usput eksperimentisati sa različitim materijalima i površinama.

Naučni klub

Naučni klub je mjesto otkrića i inovacije. Ne morate nužno imati izuzetne rezultate iz biologije, fizike ili hemije da biste nam se pridružili – sve što vam treba je znatiželja i interes za naučna otkrića i eksperimentisanje. Članovi Kluba će testirati i produbiti saznanja sa nastave, pritom koristeći svoj naučni potencijal kojeg možda nisu bili ni svjesni!

Naučni klub je praktičnog karaktera i omogućava učenicima da sudjeluju u naučnim projektima i razviju strast za potencijalnim karijerama u nauci. Očekujte da ćete popraviti ocjene, ali i da ćete se zabaviti izučavajući i shvatajući nebrojive obične i neobične fenomene koje svakodnevno primjećujemo. Članovi će steći dragocjene ještine rješavanje problema i učiti o naučnoj metodologiji. Pozvani su da bez ustručavanja postavljaju pitanja i zajedno traže odgovore na naučne zagonetke koje potiču njihovu radoznalost. U sklopu GSSST Naučnog kluba, učenici su ti koji donose plan istraživanja!

Među glavnim ciljevima za predstojeći period je rad na prvoj gimnazijskoj Agendi za zaštitu životne sredine, i poduzimanje značajnih koraka kada je u pitanju zelenija i čišća budućnost u našoj lokalnoj zajednici.

Svi učenici zainteresovani da nam se pridruže neka se naoružaju entuzijazmom za nauku, otvorenim umom i spremnošću da propituju opipljivi svijet koji nas okružuje i time doprinesu pozitivnoj promjeni u sebi i u našoj zajednici.

Klub scenskih umjetnosti

Ukoliko oduvijek pokazujete talent za muziku, ples ili glumu, onda Klub scenskih umjetnosti treba biti vaš izbor. Pomoći ćemo vam da usavršite svoje scenske vještine, ali i doprinijeti ćemo razvoju vašeg samopouzdanja, kritičkog mišljenja i sigurnosti od javnog nastupa. U ovom klubu, ne samo da usavršavamo vaše glasovne ili muzičke sposobnosti, plesne korake ili glumačke pokrete, nego vas učimo i predanosti, fokusiranju, kreativnosti, timskom radu, ali i sklapamo doživotna prijateljstva. Pridružite nam se i naučite kako funkcionira teatar, tumačite lik svog omiljenog junaka ili jednostavno zapjevajte i zaplešite na sceni. Vaš rad i zalaganje rezultiraju performansima koje izvodimo različitim povodima u multimedijalnoj sali naše škole. Napravite svoj prvi korak ka sceni.